|
Post by dusterman on Nov 30, 2017 16:14:20 GMT 2
Ή με άλλα λόγια "δουλειά δεν είχε ο διάολος....."
Προχθές, ερχόμενος στο σπίτι πήγα να ανταποδώσω χαιρετισμό φίλου πατώντας κόρνα. Μούγκα! Πατάω και ξαναπατάω χωρίς αποτέλεσμα. Είχα μία ελπίδα ότι θα είχε καεί η ασφάλεια της κόρνας. Έχω τοποθετήσει δύο δυνατούς τενόρους της stebel οι οποίοι τραβάνε γύρω στα 20 Αmpere. Κοιτάζω την ασφαλειοθήκη. Έχω τροφοδοτήσει τους τενόρους με ρελέ και ξεχωριστή ασφάλεια. Η ασφάλεια οκ. Δίνω ρεύμα με ένα καλωδιάκι στο πηνίο του ρελέ, δουλεύουν οι κόρνες. Κοιτάζω την ασφαλειοθήκη της μαμάς αριστερά στο ταμπλό κι εκεί εντάξει η ασφάλεια. Βέβαια αυτή η ασφάλεια δεν έχει πλέον λόγο να καεί καθώς τροφοδοτεί μόνο το πηνίο του ρελέ της κόρνας με μερικά mA...
Πάμε λοιπόν στο χειρότερο σενάριο: Βλάβη σε καλώδιο ή στο μπουτόν της κόρνας. Κατά 99% ήξερα ήδη τι είχε συμβεί. Βλέπετε το έχω ξαναπάθει! Φέρνω τα κατσαβίδια μου και αρχίζω το ξήλωμα. Στόχος, ο αριστερός διακόπτης του τιμονιού. Αυτός που έχει επάνω και το μπουτόν της κόρνας. Μετά από λίγη ώρα τον έχω στο χέρι. Ιδού:
Και οι φόβοι μου επαληθεύονται. Το καλώδιο του μπουτόν της κόρνας είναι κομμένο! Όπως φαίνονται και στην φωτο, τα δύο κόκκινα καλώδια είναι της κόρνας.
Το μαρκαρισμένο με "Α" σε κυκλάκι καλώδιο έχει κοπεί από το σημείο "Γ" αυτή την φορά. Την πρώτη φορά που μου κόπηκε, πριν δύο χρόνια, είχε κοπεί από το σημείο "Β" όπου είναι και η κανονική του θέση. Αλλά εκεί είναι τόσο σύριζα η τομή που δεν είχα περιθώριο να το κολλήσω. Έτσι το κόλλησα απ ευθείας πάνω στο άκρο "Γ". Όλο αυτό το κομμάτι που είναι μαρκαρισμένο μέσα στο κίτρινο πλαίσιο, αποτελεί την συνέχεια του άξονα του περιστρεφόμενου διακόπτη των φώτων. Όλο αυτό δηλαδή περιστρέφεται αριστερά δεξιά μέχρι τα κόκκινα καλώδιο να βρουν στα δύο απέναντι τοιχώματα. Το καλώδιο όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτό είναι φτιαγμένο από λίγους και χοντρούς κλώνους χαλκού. Είναι δηλαδή αρκετά σκληρό και άκαμπτο. Το αποτέλεσμα είναι να μην αντέχει την συνεχή κινηση δεξιά αριστερά του διακόπτη και κάποια στιγμή να τσακίσει και να κοπεί. Ή μπορεί κάποιο απρόσεχτο χέρι κατά την συναρμολόγηση να το τσάκισε και να το πλήγωσε....
Αράδιασα τα χειρουργικά μου εργαλεία, φόρεσα δύο ζευγάρια γιαλιά, το ένα πάνω στο άλλο για να βλέπω και άρχισα δουλειά. Ευτυχώς η τύχη μου χαμογέλασε και κατάφερα να κολλήσω ένα κομματάκι χάλκινο σύρμα στο σημείο "Β" απ όπου είχε κοπεί αρχικά το καλώδιο. Το τράβηξα δυνατά και κατάφερα να φέρω μερικά χιλιοστά το καλώδιο προς τα έξω τεντώνοντας τα μπόσικα που είχε. Κατάφερα έτσι αυτή τη φορά να κολλήσω τελικά το καλώδιο εκεί ακριβώς που έπρεπε με μία αρκετά γερή κόλληση. Από πάνω το ενίσχυσα με θερμοσυστελλόμενο μακαρόνι. Θα κρατήσει; Ελπίζω να έγινε καλή δουλειά αλλά δεν είμαι σίγουρος για την αντοχή του σε βάθος χρόνου.... Παρακάτω βλέπετε τελειωμένη την κόλληση. Όσο φαίνεται δηλαδή, γιατί έπεφτε και ο ήλιος και δεν είχα φως εκεί που ήθελα.
Το έφτυσα, το σταύρωσα και ξεκίνησα την συναρμολόγηση. Το πιο δύσκολο κομμάτι στην όλη επέμβαση είναι η αφαίρεση και κυρίως το ξαναμοντάρισμα των πλαστικών καπακιών στην κολώνα του τιμονιού. Κυρίως το κάτω μέρος! Ίσως να είναι και τα χέρια μου αμάθητα. Κανονικά πρέπει να αφαιρεθεί και το τιμόνι για να βγουν τα πλαστικά. Αλλά πρέπει πρώτα να απενεργοποιηθεί ο αερόσακος από το λάπτοπ της Renault και μετά να αφαιρεθεί μαζί με το τιμόνι. Βλέπετε ένα άτιμο καλώδιο τι δουλειές μπορεί να ανοίξει!...  Και τα πλαστικά δεν αντέχουν πολλα πολλά... Τα σημεία που κουμπώνουν έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί. Κι αν πει κανείς να τα αγοράσει καινούρια... ξεχάστε το! Κοστίζουν όσο ένας προφυλακτήρας!
Αυτή η βλάβη δεν ξέρω πως προκλήθηκε, είναι όμως απαράδεκτη! Είμαι σίγουρος πως δεν υπάρχει ηλεκτρολόγος στην Ελλάδα που θα κάτσει να επισκευάσει έναν τέτοιο διακόπτη. Και ένας διακόπτης καινούριος κοστίζει ένα 150άρι. Ένα στρόγγυλο 200άρι υπολογίστε με τα εργατικά μαζί. Μην πω και περισσότερα. Η χαρά της αντιπροσωπείας!... Εμένα μου κόστισε την ψυχική μου ηρεμία και ένα απόγευμα από την ζωή μου. Πέρασα ένα ελληνορθόδοξο απόγευμα (με πολλές χριστοπαναγίες και τα υπόλοιπα...)! Ελπίζω να μην ξαναχρειαστεί. Μακάρι να είχα τα λεφτά να το πήγαινα στην αντιπροσωπεία και να μην ήξερα τι και πως και να μην με ένοιαζε..... 
|
|
|
Post by Kostas X on Nov 30, 2017 17:19:30 GMT 2
Πραγματικα Respect Doctor μπραβο σου!!!!
|
|
Deleted
Deleted Member
|
Post by Deleted on Nov 30, 2017 17:41:34 GMT 2
μπράβο για το κουράγιο και την υπομονή σου!!! βάλε κάτω τη ρακή να σχωρεθούν τα καντήλια που ριξες!!!
|
|
|
Post by Κώστας Παπακωνσταντίνου on Nov 30, 2017 17:47:05 GMT 2
Αξιος ο χειρούργος,εύγε!
|
|
|
Post by dusterman on Dec 1, 2017 2:02:23 GMT 2
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Πέτρο, μόνο δικαιολογία δεν ήθελα για να βάλω κάτω τη ρακή! Πάντως τα καλώδια δε με θέλουν τους τελευταίους μήνες...
|
|
|
Post by odyDuster on Dec 1, 2017 9:41:51 GMT 2
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Πέτρο, μόνο δικαιολογία δεν ήθελα για να βάλω κάτω τη ρακή! Πάντως τα καλώδια δε με θέλουν τους τελευταίους μήνες... Aυτό ήθελα να πω οτι κάτι γίνεται με τα καλώδια.. Πως κόβονται τόσο ευκολα και μαλιστα σε διαφορετικά σημεία.. Μήπως ο προηγούμενος είχε κάνει τίποτα πειραματισμούς και τα είχε πειράξει;
|
|
|
Post by dusterman on Dec 1, 2017 13:26:28 GMT 2
Aυτό ήθελα να πω οτι κάτι γίνεται με τα καλώδια.. Πως κόβονται τόσο ευκολα και μαλιστα σε διαφορετικά σημεία.. Μήπως ο προηγούμενος είχε κάνει τίποτα πειραματισμούς και τα είχε πειράξει; Γέρασε φίλε μου. Πέρασαν και τα χρόνια και τα χιλιόμετρα. Και οι τεχνικές λύσεις της Renault, τουλάχιστον στα ηλεκτρικά, δεν είναι Ιαπωνικού επιπέδου. Πόσο σωστό έιναι άραγε να υπάρχουν τόσο σκληρά καλώδια κολλημένα πάνω σε κινούμενους άξονες; Άλλη πιο έξυπνη πιο λειτουργική λύση δεν υπήρχε; Πόσο αποδεκτό μπορεί να είναι σε αυτοκίνητο του 2010 να καίει διακόπτη πίσω παράθυρου που σπάνια χρησιμοποιείται; Να έχει κάψει τα μισά φωτάκια από όλα τα χειριστήρια και το βράδυ να ψαχουλεύω τους διακόπτες για να ανοίξω ένα παράθυρο ή να ανάψω το θερμαινόμενο πίσω τζάμι; Από 25 ευρώ ο κάθε διακόπτης συν διακόπτες τιμονιού συν κάποια χειριστήρια κλιματισμού που το βράδυ κι αυτά τα ψαχουλεύω, μαζεύονται 500 και παραπάνω ευρώ. Για κάποιον του οποίου τα χέρια δεν πιάνουν θα του κοστίσει ο κούκος αηδόνι. Εγώ κάποια στιγμή απλά θα χάσω μία δύο Κυριακές λύνοντας διακόπτες και κάνοντας πατέντες με led. Λες και δεν έχω κάτι καλύτερο να κάνω. Ευτυχώς που έχω ακόμα καμιά δεκαριά λίτρα ρακή στην άκρη!....
|
|
Deleted
Deleted Member
|
Post by Deleted on Dec 1, 2017 14:33:33 GMT 2
Aυτό ήθελα να πω οτι κάτι γίνεται με τα καλώδια.. Πως κόβονται τόσο ευκολα και μαλιστα σε διαφορετικά σημεία.. Μήπως ο προηγούμενος είχε κάνει τίποτα πειραματισμούς και τα είχε πειράξει; Γέρασε φίλε μου. Πέρασαν και τα χρόνια και τα χιλιόμετρα. Και οι τεχνικές λύσεις της Renault, τουλάχιστον στα ηλεκτρικά, δεν είναι Ιαπωνικού επιπέδου. Πόσο σωστό έιναι άραγε να υπάρχουν τόσο σκληρά καλώδια κολλημένα πάνω σε κινούμενους άξονες; Άλλη πιο έξυπνη πιο λειτουργική λύση δεν υπήρχε; Πόσο αποδεκτό μπορεί να είναι σε αυτοκίνητο του 2010 να καίει διακόπτη πίσω παράθυρου που σπάνια χρησιμοποιείται; Να έχει κάψει τα μισά φωτάκια από όλα τα χειριστήρια και το βράδυ να ψαχουλεύω τους διακόπτες για να ανοίξω ένα παράθυρο ή να ανάψω το θερμαινόμενο πίσω τζάμι; Από 25 ευρώ ο κάθε διακόπτης συν διακόπτες τιμονιού συν κάποια χειριστήρια κλιματισμού που το βράδυ κι αυτά τα ψαχουλεύω, μαζεύονται 500 και παραπάνω ευρώ. Για κάποιον του οποίου τα χέρια δεν πιάνουν θα του κοστίσει ο κούκος αηδόνι. Εγώ κάποια στιγμή απλά θα χάσω μία δύο Κυριακές λύνοντας διακόπτες και κάνοντας πατέντες με led. Λες και δεν έχω κάτι καλύτερο να κάνω. Ευτυχώς που έχω ακόμα καμιά δεκαριά λίτρα ρακή στην άκρη!.... δάσκαλε κούλ κ όμορφα με την αρκουδίτσα σου...εκτιμώ πως έτυχε για αυτά που ταλαιπωρήθηκες ας πούμε, αλλά κ μην ξεχνάς πως είναι απο τις πρώτες, μάλλον απ τα πρώτα μοντέλα που έγιναν και πλέον υπήρξαν βελτιώσεις...νομίζω... ...μάλλον κει στο νησί δεν καλή η ρακή τους...
|
|
|
Post by dusterman on Dec 1, 2017 22:15:18 GMT 2
Η αλήθεια είναι πως είναι από τα πρώτα Duster που βγήκαν από το εργοστάσιο. Πάνω τους έμαθαν οι εργάτες να τα συναρμολογούν. Τέλος πάντων... Δεν υπάρχει σαν το καινούριο! Να μπαίνεις πρώτος μέσα και να ξέρεις με ποιο τρόπο δουλεύει αρχικά από την μάνα του. Και να ξέρεις τι του έχεις προκαλέσει εσύ. Εγώ συνεχώς αναρωτιέμαι: Είναι φυσιολογικό αυτό; Είναι φυσιολογικό εκείνο; Δεν έχω μέτρο σύγκρισης! Και άμα είσαι και ψείρας!.....
Η ρακή είναι δικιά μου! Την βράσαμε στο σπίτι φίλου που ξέρει απο αυτά. Είναι σχεδόν 55 βαθμοί. Και μια και το αναφέραμε, πάω.....
|
|
|
Post by Κώστας Παπακωνσταντίνου on Dec 2, 2017 7:53:38 GMT 2
Η αλήθεια είναι πως είναι από τα πρώτα Duster που βγήκαν από το εργοστάσιο. Πάνω τους έμαθαν οι εργάτες να τα συναρμολογούν. Τέλος πάντων... Δεν υπάρχει σαν το καινούριο! Να μπαίνεις πρώτος μέσα και να ξέρεις με ποιο τρόπο δουλεύει αρχικά από την μάνα του. Και να ξέρεις τι του έχεις προκαλέσει εσύ. Εγώ συνεχώς αναρωτιέμαι: Είναι φυσιολογικό αυτό; Είναι φυσιολογικό εκείνο; Δεν έχω μέτρο σύγκρισης! Και άμα είσαι και ψείρας!.....
Η ρακή είναι δικιά μου! Την βράσαμε στο σπίτι φίλου που ξέρει απο αυτά. Είναι σχεδόν 55 βαθμοί. Και μια και το αναφέραμε, πάω..... Με ρέγουλα όμως,με ρέγουλα...
|
|
|
Post by Γιάννης (Dusterix) on Dec 11, 2017 0:10:28 GMT 2
Dusterman δεν ξέρω τι επαγγέλεσαι, αλλά αν κάποια στιγμή ανοίξεις συνεργείο για Duster θα θησαυρίσεις...  ))) Πραγματικά χαρά στο κουράγιο σου... αλλά γλίτωσες όπως είπες τουλάχιστον ένα 200άρι στο συνεργείο. Και όλα αυτά για ένα ψωροκαλώδιο.. Ασε που στο συνεργείο θα το κρατούσαν και κάποιια στιγμή ο ηλεκτρολόγος θα το επισκέυαζε και θα ήταν σαν καινούργιο. Οσο για το ρακί.. 55 βαθμούς;;;;;;; πρωτοράκι είναι;;; εμείς το λέμε χάμκο. Δεν το κατεβάσατε βαθμούς;;;; (μπορεί να την ακούσω από τους Moderators ΠΟυ επεκτείνομαι σε θέματα οινολογίας, αλλά δεν ήξερα αν θα έπρεπε να ανοίξω νέο νήμα με ρακιά κ.λ.π μέσα ενώ είμαστε forum αυτοκίνησης!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
Post by dusterman on Dec 11, 2017 0:42:29 GMT 2
Dusterman δεν ξέρω τι επαγγέλεσαι, αλλά αν κάποια στιγμή ανοίξεις συνεργείο για Duster θα θησαυρίσεις...  ))) Πραγματικά χαρά στο κουράγιο σου... αλλά γλίτωσες όπως είπες τουλάχιστον ένα 200άρι στο συνεργείο. Και όλα αυτά για ένα ψωροκαλώδιο.. Ασε που στο συνεργείο θα το κρατούσαν και κάποιια στιγμή ο ηλεκτρολόγος θα το επισκέυαζε και θα ήταν σαν καινούργιο. Οσο για το ρακί.. 55 βαθμούς;;;;;;; πρωτοράκι είναι;;; εμείς το λέμε χάμκο. Δεν το κατεβάσατε βαθμούς;;;; (μπορεί να την ακούσω από τους Moderators ΠΟυ επεκτείνομαι σε θέματα οινολογίας, αλλά δεν ήξερα αν θα έπρεπε να ανοίξω νέο νήμα με ρακιά κ.λ.π μέσα ενώ είμαστε forum αυτοκίνησης!!!!!!!!!!!!!!!! Καθηγητής τεχνικής εκπαίδευσης είμαι. Μακάρι να είχα τις γνώσεις ενός ολοκληρωμένου μηχανικού. Συνεργείο δε θα άνοιγα αλλά τα αυτοκίνητα των φίλων θα τα συντηρούσα όσο μπορούσα. Οι εποχές δύσκολες... Σ ευχαριστώ για τα καλα σου λόγια. Το τσίπουρο το αραιώνω με παγάκια και νερό και έρχεται εκεί που το θέλω κάθε φορά εγώ ή η παρέα.
|
|
|
Post by Κώστας Παπακωνσταντίνου on Dec 11, 2017 8:54:38 GMT 2
Ωραίος!
|
|
|
Post by dusterman on Jan 19, 2018 18:49:26 GMT 2
Ανακάλυψα και ένα βιντεάκι. Είναι βέβαια από διαφορετικό μοντέλο αλλά περιγράφει αρκετά καλά την αλλαγή διακοπτών
|
|
stratos
Junior Member

Μάρκα: dacia
Μοντέλο: Duster I
Χρονολογία παραγωγής: 2014
Κινητήρας: 1.5 dci
Έκδοση: sportive
Χρώμα: comet grey
Κίνηση: 4x4
Μετάδοση: Χειροκίνητο
Κατοχή από: 6/10/2019
|
Post by stratos on Dec 23, 2019 15:27:35 GMT 2
Εγω πάλι επανερχόμενος στο θέμα "κορνα" έχω παρόμοιο αλλά "κουφό¨ πρόβλημα. Κατ αρχάς να πω ευχαριστώ γιά το βιντεάκι γιατί με βοήθησε να λύσω εύκολα τον διακόπτη. Το πρόβλημα τώρα είναι το εξής: Η κόρνα δουλεύει μόνο με σβηστά τα φώτα!!! Μόλις γυρίσω σε μικρή ή μεγάκη σκάλα δεν κορνάρει. Το έψαξα το άνοιξα βρήκα ενα καλωδιάκι μισοκομμένο , είπα αυτό θα είναι , το κολλησα , αλλά , το ίδιο ακριβώς. Μεχρι που σκέφτηκα ότι το έχουν κάνει επίτηδες έτσι , αλλά όπως με διαβεβαίωσε ο ηλεκτρολόγος που ρώτησα , δεν ισχύει. Ξέρει κανείς φίλος κάτι; Το αυτοκίνητο είναι μοντέλο facelift του '14.
|
|