Deleted
Deleted Member
|
Post by Deleted on Dec 15, 2020 17:55:15 GMT 2
Καλησπέρα στην ομάδα και προκαταβολικά ευχαριστώ για την συμμετοχή σας, Είμαι κάτοχος του 1.5 DCI 4X4 (2010). Έχω βρεθεί σε άπειρες καταστάσεις οδήγησης σε κατάσταση χιονόστρωσης έχοντας μια μόνο φορά χρειαστεί να βάλω αλυσίδες. Τις τοποθέτησα στους μπροστά τροχούς έχοντας κλειδωμένη την 4κίνηση (4WD) στην λογική πως αφού το αμάξι μου ειναι εμπροσθοκίνητο εκεί και η μεγαλύτερη ροπή. Σε συζήτηση μου με φίλο "βουλκανιζατερά" για την συγκεκριμένη εμπειρία μου ανέφερε πως στην 4κίνηση φοράμε πάντα τις αλυσίδες (οταν χρειάζονται) στους ΠΙΣΩ ΤΡΟΧΟΥΣ όταν έχουμε ανηφόρα και στους μπροστά όταν έχουμε κατηφόρα, χωρίς να παίζει ρόλο αν το αυτοκίνητό μας ειναι εμπροσθοκίνητο ή πισωκίνητο! Ποια η άποψή σας; Ποια η εμπειρία σας;
|
|
|
Post by Duster4X4 on Dec 15, 2020 18:28:51 GMT 2
Με κλειδωμένη τετρακίνηση θέλει και οff το ESP.
|
|
|
Post by Δημήτρης (kyro) on Dec 15, 2020 19:26:46 GMT 2
Καλησπέρα στην ομάδα και προκαταβολικά ευχαριστώ για την συμμετοχή σας, Είμαι κάτοχος του 1.5 DCI 4X4 (2010). Έχω βρεθεί σε άπειρες καταστάσεις οδήγησης σε κατάσταση χιονόστρωσης έχοντας μια μόνο φορά χρειαστεί να βάλω αλυσίδες. Τις τοποθέτησα στους μπροστά τροχούς έχοντας κλειδωμένη την 4κίνηση (4WD) στην λογική πως αφού το αμάξι μου ειναι εμπροσθοκίνητο εκεί και η μεγαλύτερη ροπή. Σε συζήτηση μου με φίλο "βουλκανιζατερά" για την συγκεκριμένη εμπειρία μου ανέφερε πως στην 4κίνηση φοράμε πάντα τις αλυσίδες (οταν χρειάζονται) στους ΠΙΣΩ ΤΡΟΧΟΥΣ όταν έχουμε ανηφόρα και στους μπροστά όταν έχουμε κατηφόρα, χωρίς να παίζει ρόλο αν το αυτοκίνητό μας ειναι εμπροσθοκίνητο ή πισωκίνητο! Ποια η άποψή σας; Ποια η εμπειρία σας; Αν το έχω "πιάσει" κι εγώ σωστά, στα 4X4 φοράμε και στους 4 τροχούς αλυσίδες, διαφορετικά αν έχουμε μόνο ένα ζευγάρι τις φοράμε μπροστά.
|
|
|
Post by nikosduster 2 on Dec 15, 2020 20:15:49 GMT 2
Καλησπέρα επειδή δεν παίζει να έχει κάποιος δύο ζευγάρια αλυσίδες και να κάτσει να βάλει σε όλους τους τροχούς άσε που είναι περιττό και κουραστικό!!! Οι αλυσίδες μπαίνουν στα μπροστοκινητα μπροστά και στα πισωκινητα πίσω άρα στα δικά μας μπαίνουν πάντα μπροστά. Ανεξαρτήτως αν έχεις επιλέξει το Auto ή 2WD.
|
|
alex4x4
New Member
Μάρκα: DACIA
Μοντέλο: Duster II
Χρονολογία παραγωγής: 2020
Κινητήρας: 1300 tc
Έκδοση: βενζινη
Χρώμα: ΜΠΛΕ
Κίνηση: 4x4
Μετάδοση: Χειροκίνητο
Κατοχή από: 7/3/2020
Όνομα: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
|
Post by alex4x4 on Dec 15, 2020 20:27:08 GMT 2
Καλησπέρα επειδή δεν παίζει να έχει κάποιος δύο ζευγάρια αλυσίδες και να κάτσει να βάλει σε όλους τους τροχούς άσε που είναι περιττό και κουραστικό!!! Οι αλυσίδες μπαίνουν στα μπροστοκινητα μπροστά και στα πισωκινητα πίσω άρα στα δικά μας μπαίνουν πάντα μπροστά. Ανεξαρτήτως αν έχεις επιλέξει το Auto ή 2WD. οι αλυσιδες στα 4χ4 μπαινουν και στους 4 τροχους ειναι νομος
|
|
|
Post by parnon65 on Dec 15, 2020 22:54:12 GMT 2
To εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου είναι ΞΕΚΆΘΑΡΟ:
Χειμερινή οδήγηση
Αλυσίδες
Έκδοση με 2 κινητήριους τροχούς (2WD) Τοποθετείτε τις αλυσίδες χιονιού στους εμπρός τροχούς.
Έκδοση με 4 κινητήριους τροχούς (4WD) Τοποθετήστε τις αλυσίδες χιονιού είτε στους εμπρός τροχούς είτε και στους τέσ- σερις τροχούς.
|
|
|
Post by parnon65 on Dec 15, 2020 23:32:56 GMT 2
Καλησπέρα στην ομάδα και προκαταβολικά ευχαριστώ για την συμμετοχή σας, Είμαι κάτοχος του 1.5 DCI 4X4 (2010). Έχω βρεθεί σε άπειρες καταστάσεις οδήγησης σε κατάσταση χιονόστρωσης έχοντας μια μόνο φορά χρειαστεί να βάλω αλυσίδες. Τις τοποθέτησα στους μπροστά τροχούς έχοντας κλειδωμένη την 4κίνηση (4WD) στην λογική πως αφού το αμάξι μου ειναι εμπροσθοκίνητο εκεί και η μεγαλύτερη ροπή. Σε συζήτηση μου με φίλο "βουλκανιζατερά" για την συγκεκριμένη εμπειρία μου ανέφερε πως στην 4κίνηση φοράμε πάντα τις αλυσίδες (οταν χρειάζονται) στους ΠΙΣΩ ΤΡΟΧΟΥΣ όταν έχουμε ανηφόρα και στους μπροστά όταν έχουμε κατηφόρα, χωρίς να παίζει ρόλο αν το αυτοκίνητό μας ειναι εμπροσθοκίνητο ή πισωκίνητο! Ποια η άποψή σας; Ποια η εμπειρία σας; Αν το έχω "πιάσει" κι εγώ σωστά, στα 4X4 φοράμε και στους 4 τροχούς αλυσίδες, διαφορετικά αν έχουμε μόνο ένα ζευγάρι τις φοράμε μπροστά. Σωστά!
Για να έχουμε "τιμόνι"...
|
|
|
Post by makedon110 on Dec 20, 2020 21:28:15 GMT 2
Η τοποθέτηση αλυσίδων γίνεται στους κινητήριους-κατευθυντήριους τροχούς. Σε δικίνητο με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς =μπροστά. Σε πισωκίνητο =πίσω .Τώρα στα τετρακίνητα μπαίνουν μπροστά που είναι εκτός απο κινητήριοι και κατευθυντήριοι τροχοί. Δεν γνωρίζω κανέναν να τοποθετεί και στους τέσσερις τροχούς εκτός αν υπάρχουν ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. Για μια διαδρομή σπίτι δουλειά, για μια βόλτα στην εξοχή , για ένα ταξίδι στο όρος Βόρας ΔΕΝ θα χρειαστεί τοποθέτηση και στους 4τροχούς. Αν κάνεις raly.......τότε ναι χρειάζονται. Αυτό με την ανηφόρα κατηφόρα ΔΕΝ ισχύει για όλα τα παραπάνω εκτός το raly..... ή φόρτωμα καρότσας ή ρυμούλκηση ή ΕΙΔΙΚΕΣ συνθήκες.
|
|
|
Post by makedon110 on Dec 20, 2020 21:35:00 GMT 2
Ειδικά αυτό για την ανηφόρα με τετρακίνητο και πίσω αλυσίδες.... Αν σκεφτούμε 'ότι ανεβαίνεις την Καστανιά (παλιά Εθνική Βέροια-Κοζάνη) με χιόνι-πάγο. Στην πρώτη στροφή που θα έχεις λίγα χλμ παραπάνω οι πίσω τροχοί θα έχουν πρόσφυση με τις αλυσίδες και θα ωθούν το όχημα μπροστά ,οι μπροστινοί όμως που θα πρέπει να κατευθύνουν το όχημα δεξιά ή αριστερά θα γλιστράνε. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην ελέγχεις απόλυτα το όχημα και να πας ευθεία.
|
|
|
Post by Δημήτρης (kyro) on Dec 21, 2020 11:39:57 GMT 2
Σε πάρα πολλά βίντεάκια στο youtube βλέπω που φοράνε και στους 4 τροχούς. Ακόμα και στα Duster. Κι'εγώ δύο ζευγάρια έχω πάντως.
|
|
|
Post by makedon110 on Dec 23, 2020 13:18:08 GMT 2
Σε πάρα πολλά βίντεάκια στο youtube βλέπω που φοράνε και στους 4 τροχούς. Ακόμα και στα Duster. Κι'εγώ δύο ζευγάρια έχω πάντως. Φίλε μου γεννημένος στην Μακεδονία και με πολλά χλμ με κάθε είδους όχημα που είχαμε σαν οικογένεια κατα καιρούς,(απο Corolla μέχρι Navara κτλ.) απο Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς, Αξιούπολη, Έδεσσα, Αριδαία, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη με τα όροι και τα βουνά τους,( hunting, hiking κ.α.) μόνο μία φορά θυμάμαι όχημα με αλυσίδες και στους τέσσερις τροχούς. Όρος Πάικο μετά το χωριό Κούπα προς Μ. Λιβάδια,( πραγματικά υπέροχη διαδρομή, πρέπει να πάμε ως club ή έστω οι Θεσσαλονικείς-Βορειοελλαδίτες) χωματόδρομος με πολύ λάσπη και ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ , ένα Mitsubishi Pajero. Βασικά, σχεδόν όλοι φοράνε μόνο χιονολάστιχα..... Αλλά μην σκάς, θες να βάλεις παντού βάλε, απλά να πηγαίνει με λιγότερα χλμ.
|
|
|
Post by Δημήτρης (kyro) on Jan 2, 2021 10:00:01 GMT 2
Σε πάρα πολλά βίντεάκια στο youtube βλέπω που φοράνε και στους 4 τροχούς. Ακόμα και στα Duster. Κι'εγώ δύο ζευγάρια έχω πάντως. Φίλε μου γεννημένος στην Μακεδονία και με πολλά χλμ με κάθε είδους όχημα που είχαμε σαν οικογένεια κατα καιρούς,(απο Corolla μέχρι Navara κτλ.) απο Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς, Αξιούπολη, Έδεσσα, Αριδαία, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη με τα όροι και τα βουνά τους,( hunting, hiking κ.α.) μόνο μία φορά θυμάμαι όχημα με αλυσίδες και στους τέσσερις τροχούς. Όρος Πάικο μετά το χωριό Κούπα προς Μ. Λιβάδια,( πραγματικά υπέροχη διαδρομή, πρέπει να πάμε ως club ή έστω οι Θεσσαλονικείς-Βορειοελλαδίτες) χωματόδρομος με πολύ λάσπη και ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ , ένα Mitsubishi Pajero. Βασικά, σχεδόν όλοι φοράνε μόνο χιονολάστιχα..... Αλλά μην σκάς, θες να βάλεις παντού βάλε, απλά να πηγαίνει με λιγότερα χλμ. Καλημέρα, καλή χρονιά !
Φίλε δεν έχω κανένα λόγο να μη σε πιστέψω. Έχεις χρησιμοποιήσει το αμάξι σε τέτοιες συνθήκες αρκετές φορές και ξέρεις καλύτερα από εμένα. Παρόλα αυτά πιστεύω όταν βρεθείς σε ποιο ειδικές συνθήκες όπως λες κι'εσύ, μπορεί να σε ξελασπώσει το δεύτερο ζευγάρι. Εγώ δεν ξέρω πότε θα βρεθώ σε τέτοιες συνθήκες ούτε έχω πολύ μεγάλη εμπειρία, οπότε με δύο ζευγάρια νιώθω πιο ασφαλής.
Εδώ βάζω και δύο βιντεάκια που φαίνεται καλύτερα αυτό που λέω. Στο πρώτο φαίνονται οι δυσκολίες χωρίς αλυσίδες και μέχρι που μπορείς να πας με ένα ζευγάρι (σε συγκεκριμένο κομμάτι).
Στο δεύτερο φαίνεται η διαφορά με δύο ζευγάρια αλυσίδες (σε διαφορετικό κομμάτι όμως) .
Έχουν ενδιαφέρον πάντως και τα δύο βίντεο γιατί κάνει σύγκριση με διάφορους τύπους ελαστικών.
|
|
|
Post by parnon65 on Jan 2, 2021 18:41:54 GMT 2
Το δεύτερο video, αν και κάνει διαφήμιση, δείχνει καθαρά ότι, οι αλυσίδες των 9mm επαρκούν για το Duster.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους καταλόγους των κατασκευαστών αλυσίδων, οι οποίοι, όσον αφορά στα SUV, μιλούν για 12 και 16mm.
Η εξήγηση της χρήσης των 9mm, αντί για 12 (στο ελαφρύ Duster το 16 είναι πολύ τραβηγμένο), βρίσκεται, κατ' εμέ, στον αριθμό των ρόμβων.
Στην αλυσίδα των 9mm είναι οκτώ, ενώ σε αυτήν των 12 έξι.
Θεωρώ ότι η πιο πυκνή διάταξη είναι αυτή που πιστώνεται την αντοχή στη χρήση σε στεγνό έδαφος με πέτρα/γαρμπίλι.
|
|
lyggas
Junior Member

Μάρκα: SUZUKI G.V. & RENAULT KADJAR 1.5 BLUE DCI
Χρονολογία παραγωγής: 2005 & 2018
Έκδοση: 1.6 3D & SPORT EDITION αντίστοιχα
Μετάδοση: Χειροκίνητο
|
Post by lyggas on Jan 2, 2021 21:15:19 GMT 2
Παιδιά μην μπερδεύεστε από τα βίντεο. Τα χιονολάστιχα λειτουργούν εκπληκτικά, όποιος τα έχει δοκιμάσει σε σκληρές χειμερινές συνθήκες καταλαβαίνει. ΄Ομως όμως και σε άλλα προϊόντα έτσι και εδώ υπάρχουν αρκετές επιλογές ως προς το είδος του ελαστικού. ΄Αλλα χιονολάστιχα για λιμουζίνες που κινούνται κυρίως σε εθνικό δίκτυο, άλλα για SUV, άλλα για αρκτικές συνθήκες, χιονολάστιχα με "καρφιά" κ.λ.π. - Εδώ και 35 χρόνια έχω δοκιμάσει δεκάδες χιονολάστιχα και επιτρέψτε μου να έχω μια ταπεινή άποψη.
- Μην νομίζει κανείς ότι αν τοποθετήσει αλυσίδες και στους τέσσερις τροχούς αυτό είναι πανάκεια. ΄Ισα ίσα που μπορεί λειτουργήσει αρνητικά βυθίζοντας το όχημα στο χιόνι με συνέπεια να κολλήσει για τα καλά. Θα έλεγα ότι η τοποθέτηση στους τέσσερις τροχούς θα είχε καλά αποτελέσματα στην κίνηση σε παχύ στρώμα πάγου.
Εδώ στην Φλώρινα, μαθαίνοντας οι περισσότεροι οδήγηση από παιδιά στα χιόνια, σαν κανόνα έχουμε ότι η τοποθέτηση των αλυσίδων γίνεται στους κινητήριους τροχούς του οχήματος ή σε αυτούς που έχουν την μόνιμη κίνηση όσον αφορά τα τετρακίνητα. Και πρέπει να έχουμε υπ' όψιν ότι για όλα υπάρχει ένα όριο.
|
|
|
Post by nikosduster 2 on Jan 14, 2021 20:08:04 GMT 2
Ρε τον Ρουμάνο θα μας τρελάνει. Κοίτα να δεις τελικά, που αν έχεις ένα ζευγάρι αλυσίδες ακόμα και σε λάσπη😉 τις βάζεις μπρος ή πίσω ανάλογα την περίσταση.
|
|