eol
Junior Member

Μάρκα: Dacia
Μοντέλο: Duster II
Χρονολογία παραγωγής: 2018
Κινητήρας: 1.5dci
Έκδοση: Prestige
Χρώμα: Beige Dune
Κίνηση: 4x4
Μετάδοση: Χειροκίνητο
Κατοχή από: March 2018
|
Post by eol on Nov 8, 2020 19:46:12 GMT 2
Παλικάρια καλησπέρα, επειδή εγώ με το χιόνι έχω ελάχιστη (πες 0) εμπειρία θα μπορούσατε να συνοψίσετε (οι πιο έμπειροι) κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές για οδήγηση σε λίγο πιο "δύσκολες" συνθήκες? Δεν έχω σκοπό να πάω στα κατσάβραχα ή σε 3 μέτρα χιόνι, απλά σε βατό χωματόδρομο όταν έχει λάσπη ή χιόνι τι πρέπει να προσέξω?
(πχ. πότε πρέπει να το γυρίσω σε 4wd lock Mode? το αφήνω σε auto mode και τα κάνει όλα μόνο του? πότε και αν πρέπει να απενεργοποιήσω το ΑΒS, πότε να ρίξω την πίεση στα λάστιχα). Το ξέρω ότι ανοίγω μεγάλη συζήτηση και ότι όλες οι συμβουλές δεν είναι για όλες τις καταστάσεις/δρόμους απλά σαν άσχετος αν μπορούσαμε να συμμαζέψουμε σε μια μορφή 1,2,3 κάποια πράγματα θα με βοηθούσε (κυρίως θα με ξεαγχωνε).
Το έναυσμα για το παραπάνω είναι μια περσινή μας βολτούλα σε βατο χωματόδρομο με λάσπες και φρέσκο απάτητο χιόνι (4-5 cm). Μια χαρά πήγαμε και ήρθαμε απλά σε μια κατηφόρα με έπιασα να αναρωτιέμαι αν θα φύγει στην επόμενη στροφή, αν έχει πάγο κάτω από το χιόνι, ή αν μετα θα μπορούσα να ξαναανέβω από εκεί που κατέβαινα και αναρωτιέμαι αν κάτι θα έπρεπε να το είχα κάνει διαφορετικά.
ευχαριστώ!
|
|
giannisg
Junior Member

Μοντέλο: Duster I
Χρονολογία παραγωγής: 2014
Κινητήρας: 1.5 diesel
Έκδοση: K9K
Χρώμα: Λευκό
Κατοχή από: 12-2019
|
Post by giannisg on Nov 22, 2020 16:06:24 GMT 2
Πρώτα απ' όλα θες σωστά λάστιχα! Και τανκ να έχεις, αν τα λάστιχα σου είναι μόνο ή πιο πολύ δρομίσια, τότε δεν θα κάνεις δουλειά. Με σωστά, Mud+Snow ελαστικά και πολύ προσοχή και σύνεση σε γκάζι, φρένο, τιμόνι, σε συνεργασία με την 4κίνηση θα είσαι ασφαλής. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλέυσου το εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινητου σου. Γραφει πολλες χρησιμες πληροφοριες και για οδηγηση σε χιονι και λασπη με 4κινηση. Απο δική μου προσωπική εμπειρια σε χιονι με 2κινητα όμως περισσοτερο, λαστιχα χιονιου (M+S), ηλεκτρονικά ευστάθειας είτε εντελώς εκτός για πολύ χιόνι, είτε μερικώς απενεργοποιημένα αν υπαρχει η δυνατοτητα αναλογα με τ αμαξι και σιγα σιγα το γκαζι, μικρες γωνιες τιμονιου, μεγαλες αποστασεις απο αλλα οχηματα ή εμποδια στο δρομο και φρεναρισμα με κατεβασμα ταχυτητας και φρενο ίσα που. Στο 4κινητο τωρα που εχω και καταφερα να το δουλεψω λιγο σε τετοιες συνθηκες, προτιμησα κλειδωμενη 4κινηση, ESP OFF και πάλι σιγά σιγά. Σε "ανθρώπινες" συνθήκες χιονιού θα το οδηγούσα με την 4κινηση σε AUTO και ESP ενεργοποιημενο. Βασικα ετσι το οδηγαω οταν βρεχει ή ο δρομος εχει λιμνες νερά, ή σε βατους χωματοδρομους.
|
|
gringo
Full Member

Χρονολογία παραγωγής: 2019
Κινητήρας: 1.3 tce 150
Χρώμα: Grey comet
Κίνηση: 4x2
Όνομα: Γιώργος
|
Post by gringo on Nov 23, 2020 18:36:24 GMT 2
Δυστυχώς το 2wd δεν δίνει δυνατότητα απενεργοποίησης των ηλεκτρονικών! Όπως αναφέρθηκε τις περισσότερες φορές σε κόβουν ή επεμβαίνουν όταν δε το θέλεις. Όπως στα περισσότερα αυτοκίνητα έπρεπε να απενεργοποιούνται μέχρι τα 50χλμ.
|
|
|
Post by Kostas X on Nov 23, 2020 18:42:33 GMT 2
Δυστυχώς το 2wd δεν δίνει δυνατότητα απενεργοποίησης των ηλεκτρονικών! Όπως αναφέρθηκε τις περισσότερες φορές σε κόβουν ή επεμβαίνουν όταν δε το θέλεις. Όπως στα περισσότερα αυτοκίνητα έπρεπε να απενεργοποιούνται μέχρι τα 50χλμ. Δυστυχώς όπως το γράφεις το duster II δεν επιτρέπει παρέμβαση στο esp - anti spend σε σχέση με το duster I που εγω προσωπικά κάνω "παπάδες " με αυτό το σύστημα εκτός.
|
|
|
Post by gouris on Nov 23, 2020 21:46:21 GMT 2
Δυστυχώς το 2wd δεν δίνει δυνατότητα απενεργοποίησης των ηλεκτρονικών! Όπως αναφέρθηκε τις περισσότερες φορές σε κόβουν ή επεμβαίνουν όταν δε το θέλεις. Όπως στα περισσότερα αυτοκίνητα έπρεπε να απενεργοποιούνται μέχρι τα 50χλμ. Δυστυχώς όπως το γράφεις το duster II δεν επιτρέπει παρέμβαση στο esp - anti spend σε σχέση με το duster I που εγω προσωπικά κάνω "παπάδες " με αυτό το σύστημα εκτός. hellasduster.freeforums.net/thread/1111/edl-4x2?page=3Και στο 2wd dusterII υπάρχει ο τρόπος όπως και στο 2wd dusterI...
|
|
|
Post by Kostas X on Nov 24, 2020 5:44:00 GMT 2
Δυστυχώς όπως το γράφεις το duster II δεν επιτρέπει παρέμβαση στο esp - anti spend σε σχέση με το duster I που εγω προσωπικά κάνω "παπάδες " με αυτό το σύστημα εκτός. hellasduster.freeforums.net/thread/1111/edl-4x2?page=3Και στο 2wd dusterII υπάρχει ο τρόπος όπως και στο 2wd dusterI... Εγω ξέρω οτι το δοκίμασαν κ δεν έπαιρνε μπροστά μετά, οπότε για εμένα ακόμα δέν υπάρχει χωρίς παρενέργειες.Αν το έχεις κάνει κ όλα καλά ενημέρωσέ μας στήν ανάλογη ενότητα.
|
|
gringo
Full Member

|
Post by gringo on Nov 24, 2020 10:23:42 GMT 2
Εγω ξέρω οτι το δοκίμασαν κ δεν έπαιρνε μπροστά μετά, οπότε για εμένα ακόμα δέν υπάρχει χωρίς παρενέργειες.Αν το έχεις κάνει κ όλα καλά ενημέρωσέ μας στήν ανάλογη ενότητα. Συμφωνώ, άσχετα αν μπορεί να γίνει, θα προτιμούσα να είναι εργοστασιακή επιλογή.
|
|
|
Post by ρωμύρι on Nov 25, 2020 21:44:43 GMT 2
Παλικάρια καλησπέρα, επειδή εγώ με το χιόνι έχω ελάχιστη (πες 0) εμπειρία θα μπορούσατε να συνοψίσετε (οι πιο έμπειροι) κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές για οδήγηση σε λίγο πιο "δύσκολες" συνθήκες? Δεν έχω σκοπό να πάω στα κατσάβραχα ή σε 3 μέτρα χιόνι, απλά σε βατό χωματόδρομο όταν έχει λάσπη ή χιόνι τι πρέπει να προσέξω? (πχ. πότε πρέπει να το γυρίσω σε 4wd lock Mode? το αφήνω σε auto mode και τα κάνει όλα μόνο του? πότε και αν πρέπει να απενεργοποιήσω το ΑΒS, πότε να ρίξω την πίεση στα λάστιχα). Το ξέρω ότι ανοίγω μεγάλη συζήτηση και ότι όλες οι συμβουλές δεν είναι για όλες τις καταστάσεις/δρόμους απλά σαν άσχετος αν μπορούσαμε να συμμαζέψουμε σε μια μορφή 1,2,3 κάποια πράγματα θα με βοηθούσε (κυρίως θα με ξεαγχωνε). Το έναυσμα για το παραπάνω είναι μια περσινή μας βολτούλα σε βατο χωματόδρομο με λάσπες και φρέσκο απάτητο χιόνι (4-5 cm). Μια χαρά πήγαμε και ήρθαμε απλά σε μια κατηφόρα με έπιασα να αναρωτιέμαι αν θα φύγει στην επόμενη στροφή, αν έχει πάγο κάτω από το χιόνι, ή αν μετα θα μπορούσα να ξαναανέβω από εκεί που κατέβαινα και αναρωτιέμαι αν κάτι θα έπρεπε να το είχα κάνει διαφορετικά. ευχαριστώ! σωστα λαστιχα,esp off,τετρακινηση lock,οπου δεις δυσκολα πριν περασεις κατεβα να ελενξεις τι υπαρχει πριν περασεις, το αυτοκινητο ειναι τρακτερακι αλλα ο πιο βασικος παραγοντας ειναι η εμπειρια του οδηγου
|
|
|
Post by fsword on Nov 26, 2020 7:18:54 GMT 2
Δε θα διαφωνήσω καθόλου ότι τα λάστιχα παίζουν τον πρώτο ρόλο σε τέτοιες συνθήκες, δηλαδή μεταξύ 4x4 με ασφάλτινα λάστιχα και 4x2 με χιονιού σίγουρα θα προτιμούσα το 2κίνητο.
Έχω μια απορία όμως: αν για τον οποιοδήποτε λόγο βρεθούμε σε χιόνι με ασφάλτινα ελαστικά, η 4κίνηση δε δίνει κάποιο υπολογίσιμο πλεονέκτημα; Εννοείται σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα (ESP off κτλ. - χάριν σύγκρισης ας πούμε ότι βγαίνει off και στο 4x2). Δε λέω σε extreme καταστάσεις, αλλά πες ότι βρεθήκαμε σε ένα χιονισμένο δρόμο που δεν το περιμέναμε χωρίς αλυσίδες κτλ. και θέλουμε απλά να κινηθούμε με ασφάλεια μέχρι ενός σημείου, η 4κίνηση βοηθάει καθόλου ή δεν κάνει ουσιαστική διαφορά στο χιόνι;
Το σενάριο εντελώς υποθετικό έτσι; Προφανώς και με ελάχιστη υπόνοια χιονιού πρέπει να έχουμε μαζί μας σχετικό εξοπλισμό, ρωτάω για να εστιάσω στα της 4κίνησης.
|
|
|
Post by parnon65 on Nov 26, 2020 10:00:12 GMT 2
θεωρώ ότι δεν υπάρχει θέμα συζήτησης για το αν υπερτερεί ή όχι η τετρακίνηση σε συνθήκες άλλες από το στεγνό και με καλή πρόσφυση οδόστρωμα.
Υπερτερεί!
Μην το παιδεύουμε...
|
|
DIMITRIS
Full Member

Μάρκα: Dacia sandero stepway
Κινητήρας: 1.5 dci
Χρώμα: ΛΕΥΚΟ
|
Post by DIMITRIS on Nov 27, 2020 9:38:59 GMT 2
Γενικα οδηγουμε όπου βλεπουμε οτι υπαρχει αφρατο χιονι που προσφερει προσφρυση και αποφευγουμε να παταμε στις ροδιες του προπορευομενου οχήματος, που εχει διωξει το χιονι και φαίνεται ο παγος. Και η καλυτερη λυση μια τετραδα χειμερινα λαστιχα...
|
|
eol
Junior Member

Χρονολογία παραγωγής: 2018
Κινητήρας: 1.5dci
Χρώμα: Beige Dune
Κατοχή από: March 2018
|
Post by eol on Dec 4, 2020 9:29:26 GMT 2
ευχαριστώ για τις απαντήσεις,
το esp off για το οποίο τόσος λόγος γίνεται τελικά τι πλεονεκτήματα προσφέρει?
|
|
gringo
Full Member

|
Post by gringo on Dec 4, 2020 15:11:27 GMT 2
ευχαριστώ για τις απαντήσεις, το esp off για το οποίο τόσος λόγος γίνεται τελικά τι πλεονεκτήματα προσφέρει? Το esp κατά βάση συνδυάζεται με το αντι-σπιν, οπότε απενεργοποιοντας τα δύο αυτά συστήματα έχεις πλέον εσύ τον πλήρη έλεγχο του οχήματος. Κ στο θέμα μας στην οδήγηση στο χιόνι εσύ αρκετές φορές χρειάζεσαι το λίγο γκάζι + σπινιαρισμα παραπάνω ώστε να βρεις πρόσφυση κ να μη σε κόψει σε ένα δύσκολο σημείο, ειδικά ανηφορικό. Με λίγη φόρα κ σπινιαρισμα μπορεί να συνεχίσεις. Με αντί-σπιν στο on είναι δύσκολο.(ειδικά στα 2κινητα).
|
|
DIMITRIS
Full Member

Μάρκα: Dacia sandero stepway
Κινητήρας: 1.5 dci
Χρώμα: ΛΕΥΚΟ
|
Post by DIMITRIS on Dec 4, 2020 17:36:37 GMT 2
ευχαριστώ για τις απαντήσεις, το esp off για το οποίο τόσος λόγος γίνεται τελικά τι πλεονεκτήματα προσφέρει? Το esp κατά βάση συνδυάζεται με το αντι-σπιν, οπότε απενεργοποιοντας τα δύο αυτά συστήματα έχεις πλέον εσύ τον πλήρη έλεγχο του οχήματος. Κ στο θέμα μας στην οδήγηση στο χιόνι εσύ αρκετές φορές χρειάζεσαι το λίγο γκάζι + σπινιαρισμα παραπάνω ώστε να βρεις πρόσφυση κ να μη σε κόψει σε ένα δύσκολο σημείο, ειδικά ανηφορικό. Με λίγη φορά κ σπινιαρισμα μπορεί να συνεχίσεις. Με αντί-σπιν στο on είναι δύσκολο.(ειδικά στα 2κινητα). Παντως σε κολλημα μου στα χιονια και πανω στην πίεση μου να βρει προσφρυση, αναψε μονο του το λαμπακι esp off και συνεχισα να σπινιαρω μεχρι που πατησα ασφαλτο και ξεκολλησα.
|
|
|
Post by hlias3 on Dec 4, 2020 18:45:11 GMT 2
Αν είσαι σε περιοχή που το χειμώνα επιβάλλονται λόγω συνθηκών τα χειμερινά ελαστικά ( σε δικίνητα αυτοκίνητα ) μπορεί ένα 4χ4 με τα μαμά ελαστικά (θερινά) να είναι οκ ; ή είναι απαραίτητή η αλλαγή σε χειμερινά. Η ερώτηση έχει να κάνει με την απόδοση και την ασφάλεια στο δρόμο ( π.χ. μικρή διαφορά ή μεγάλη διαφορά) και όχι με την υποχρέωση βάσει νόμου.
|
|