darkster
Junior Member

Μάρκα: DACIA
Μοντέλο: Duster I
Χρονολογία παραγωγής: 2017
Κινητήρας: 1.5 dCi 110 Εuro 6
Έκδοση: Sportive
Χρώμα: γκρί-κομέτ
Κίνηση: 4x4
Μετάδοση: Χειροκίνητο
Κατοχή από: 6/09/2017
|
Post by darkster on Dec 5, 2017 2:38:56 GMT 2
νομίζω πως πλησιάζει η ώρα για μια ψιλοκουβέντα επί του θέματος: πάντα είχα ένα ζευγαρι κανονικές αλυσίδες στο πορτμπαγκαζ του προηγούμενου αμαξιού από Δεκέμβρη μέχρι Απρίλη. Αν και ζώ Κρήτη, επισκέπτομαι μια ή δυό φορές σ αυτό το διάστημα τον ελληνικό βορρά, με κάμποσες χριστουγεννιάτικες ή πασχαλινές εκδρομές στα βουνά. Στις ελάχιστες φορές (4-5 σε 15 χρόνια) που χρειάστηκα αλυσίδες, όλο και κάτι συνέβαινε και στην ουσία σχεδόν ποτέ δεν τις φόρεσα.. Τί να κρατώ αυτό το χειμώνα στο duster ; πάντα μιλάω για καλού-κακού, δεν με τρώει να χώνομαι στα χιόνια ! -αντίθετα, λατρεύω να μπαίνω με τις "μπάντες" σε κακούς χωματόδρομους και χαλίκια !! Ένα σοβαρό κριτήριο που θέτω είναι η ΜΕΓΙΣΤΗ ευκολία να φορεθούν (με παγωμένα δάχτυλα, νύχτα, κλπ -το'χω ζήσει το μαρτύριο στον περσινό χιονιά της 6ης Γενάρη, ήμουν στην ουρά των 700-800 αποκλεισμένων αυτοκινήτων στο Κιάτο, με yaris  ). Μέχρι στιγμής πήρα αυτά τα φτηνιάρικα πλαστικά ζιπάκια, έτσι να υπάρχουν, για ψυχολογική υποστήριξη -κι ας διαβάζω πως δεν αντέχουν ούτε λίγα μέτρα (https://www.afasia.gr/10pcs-set-car-universal-mini-plastic-winter-tyres-wheels-snow-chains-anti-skid-52160.html) Έχει κανείς εμπειρία για κάποια λύση που τη θεωρεί αξιοπρεπή (τύπου 50-60 ευρώ), δοκιμασμένη στ αμάξια μας ;
|
|
Deleted
Deleted Member
|
Post by Deleted on Dec 5, 2017 4:26:45 GMT 2
δυστυχώς τίποτα δεν είναι καλύτερο από τις κλασικές αλυσίδες (βλέπε επαγγελματίες, μέσα εκχιονισμού κλπ) και σε αυτές υπάρχουν ποιότητες κ πχιοτητες... πάντα έχετε γάντια από μαλακό δέρμα χιονοκουβερτες κλπ ειναι για πολύ λάιτ καταστάσεις που το ντάστερ τις ξεπερνά για πλάκα λόγο τετρακίνησης καλή φτηνη λύση, δημιουργία τύπου αλυσίδας με σκοινί (υπάρχουν βίντεο) με πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από κουβέρτες εξικοίωση στην τοποθέτηση οποιουδήποτε μέσου χρησιμοποιήσετε με πολλές πρόβες και κατα διαστήματα και πάντα όχι με 20 χλμ...με 2!!!
(επειδή θα γραφτούν πολλές ξερολιες εξυπνάδες κλπ δεν ξαναγράφω στο θέμα αυτό-οι σοβαροί συγχωρέστε με, οι γαμαουάου παρνασοκαγκουραίοι παρακαλούνται τις μέρες αυτές να κάθονται σπίτι τους)
|
|
|
Post by Kostas X on Dec 5, 2017 9:36:34 GMT 2
Προσωπικα εχω αλυσιδες αν χρειαστει,η κουβερτα καλη μεν αλλα μην πατησει 'καθαρο' κομματι....εγινε κομματια κ στον παγο δεν κανει τιποτα,ειχα στο παλιο αμαξι μου λογο χαμηλωματος αναγκαστικα....αλυσιδες κ παλι αλυσιδες!
|
|
|
Post by dusterman on Dec 5, 2017 9:41:15 GMT 2
Το Duster δεν είναι Yaris βρε παιδιά! Έχει καλή συμπεριφορά στα χιόνια ακόμα και με τα μαμά λάστιχα. Αν κανείς δεν ψάχνεται για offroad διαδρομές με παχύ χιόνι και γενικά δύσκολες καταστάσεις, δεν υπάρχει μάλλον ανάγκη για αλυσίδες. Σε κάποιο δύσκολο παγωμένο κομμάτι με μεγάλη κλίση εγώ είμαι της άποψης ότι οι κουβέρτες θα βοηθήσουν. Για λίγα μέτρα ίσα να ξεπεραστεί το εμπόδιο. Απ ότι διαβάζω είναι ισοδύναμες σε πρόσφυση με χειμερινά λάστιχα. Πάντως και τα all terain που φοράνε συνήθως τα Duster τα πάνε καλά στο χιόνι. Εγώ με τα Michelin έχω κάνει διοδρομές που μάλλον ξεπερνάνε σε δυσκολία αυτό που θα συναντήσει κάποιος σε δημόσιους δρόμους.
Οι κουβέρτες μπαίνουν πολύ εύκολα αν και είναι σχεδόν μίας χρήσης (μερικές δεκάδες χιλιόμετρα σε χιονισμένη άσφαλτο). Με την λογική μήπως κάπου κάποτε για ώρα ανάγκης....
|
|
|
Post by dusterman on Dec 5, 2017 9:43:56 GMT 2
Προσωπικα εχω αλυσιδες αν χρειαστει,η κουβερτα καλη μεν αλλα μην πατησει 'καθαρο' κομματι....εγινε κομματια κ στον παγο δεν κανει τιποτα,ειχα στο παλιο αμαξι μου λογο χαμηλωματος αναγκαστικα....αλυσιδες κ παλι αλυσιδες! Δεν είναι καλές στον πάγο; Δεν έχω δοκιμάσει αλλά απ ότι διαβάζω είναι καλύτερες από τα λάστιχα. Βέβαια οι αλυσίδες είναι ...heavy metal εγγύηση!
|
|
|
Post by dusterman on Dec 5, 2017 9:51:32 GMT 2
Αυτή την διαδρομή πχ το duster την βγάζει με άνεση ακόμα και με τα εργοστασιακά ελαστικά:
|
|
|
Post by dusterman on Dec 5, 2017 10:13:29 GMT 2
|
|
darkster
Junior Member

|
Post by darkster on Dec 5, 2017 18:12:11 GMT 2
|
|
|
Post by Κώστας Παπακωνσταντίνου on Dec 5, 2017 19:05:36 GMT 2
Είμαι σίγουρος οτι η μαμά τους τα γνωρίζει.Εγώ πάντως όχι.
|
|
|
Post by dusterman on Dec 5, 2017 21:02:19 GMT 2
Είμαι σίγουρος οτι η μαμά τους τα γνωρίζει.Εγώ πάντως όχι. Γι αυτό σας λέω. Με παγκοσμίως άγνωστα λάστιχα και κινείται αξιοπρεπώς στο χιόνι.... Εγώ φοβάμαι τις μεγάλες ανηφοροκατηφόρες με πάγο! (θα μου πει κανείς γι αυτό την πατησες στο ισιάδι...  )
|
|
darkster
Junior Member

|
Post by darkster on Dec 5, 2017 21:04:39 GMT 2
καλή φτηνη λύση, δημιουργία τύπου αλυσίδας με σκοινί (υπάρχουν βίντεο) με πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από κουβέρτες κι εγώ αυτής της άποψης είμαι ! για το σκοπό που θέλω ("καλού-κακού") μου φαίνεται πως θα εφοδιαστώ μ ένα 20μετρο πλαστικό σχοινί (10-15 mm διατομή δείχνει κατάλληλο) ! Ίσα-ίσα να με βγάλει σε μια ανηφόρα (σχοινί + 4x4 πιστεύω να αρκεί) στο δεύτερο βίντεο ο τύπος δεν μπαίνει καν στον κόπο να τεμαχίσει το σχοινί (μοιάζει λίγο πιο επικίνδυνο αυτό στην περίπτωση που αρχίζουν να κόβονται τα σχοινιά.. μπορούν ευκολότερα να μπλέξουν στους άξονες λόγω του μεγάλου μήκους)
|
|
|
Post by Κώστας Παπακωνσταντίνου on Dec 5, 2017 21:37:12 GMT 2
Καλή λύση ανάγκης είναι.
|
|
|
Post by dusterman on Dec 6, 2017 1:00:23 GMT 2
Πολύ καλή λύση ανάγκης θα έλεγα!... Αλλά, θα ξεκινήσω εγώ να πάω στα χιόνια και θα τσιγκουνευτώ να δώσω 50-70 ευρώ για ένα ζευγάρι αλυσίδες που θα τις έχω για πάντα, θα εφαρμόζονται πολύ πιο εύκολα από το σχοινί και θα έχουν καλύτερη πρόσφυση γενικά; Και θα βολευτώ αντ΄ αυτών να αγοράσω καμιά 10αριά μέτρα σχοινί να κάθομαι μέσα στην παγωνιά και στην νύχτα ενδεχομένως να το τυλίγω στις ρόδες να το σφίγγω να το κόβω να το καίω; Κάτι δεν μου κολλάει στο σενάριο. Κι έχω κάνει και πρόσκοπος. Αν δεν έχω λεφτά για αλυσίδες μάλλον κακώς αγόρασα και το Duster.
Το μοναδικό κριτήριο για μένα είναι η ευκολία. Αν δεν έχω τα 50-70 ευρώ κάθομαι σπίτι μου!
Δύο περιπτώσεις υπάρχουν. Αν θέλω απλά να διαβώ περιστασιακά έναν χιονισμένο δημόσιο δρόμο δεν χρειαζομαι τίποτα! Εναλλακτικά ένα ζευγάρι κουβέρτες μήπως και... Για τα ελάχιστα πιο δύσκολα σημεία που πιθανά θα κολλήσω και ας τις πετάξω μετά. Αν ψάχνομαι συστηματικά για πιο δύσκολα off road περάσματα τότε θα έχω μαζί μου αλυσίδες. Ένα σετ καλές αλυσίδες, γάντια φακό κλπ... Αλλιώς δεν γίνεται. Αλλιώς κάθομαι σπίτι!
Αλλά επαναλαμβάνω, το 4Χ4 Duster έχει αρκετά περιθώρια μέχρι να χρειαστεί βοήθεια. Και μάλλον δεν θα χρειαστεί ποτέ αν δεν μας ενδιαφέρουν οι εξτρήμ καταστάσεις και έχουμε Μ+S All Terain λάστιχα.
|
|
|
Post by Κώστας Παπακωνσταντίνου on Dec 6, 2017 7:18:24 GMT 2
Σωστό κι αυτό...
|
|
Deleted
Deleted Member
|
Post by Deleted on Dec 6, 2017 8:14:01 GMT 2
είπα δεν θα ξαναγράψω αλλά νοιώθω την ανάγκη να γνωστοποιήσω: 1. Όταν ο δρόμος επιβάλλει αλυσίδες, η τροχαία δεν αναγνωρίζει κανένα άλλο μέσο (οπότε σε γυρίζει πίσω) 2. Πολλοί νομίζουν πως έχουν αλυσίδες, οι αλυσίδες στο ντάστερ πρέπει να είναι τουλάχιστον 16mm. 3. Τα ανωτέρω βίντεο δεν είναι χαρακτηριστικά των διαδρομών της πατρίδος μας,παρά σε μεμονομένα τμήματά τους όσο κι αν οι χώρες που τραβήχτηκαν τα βίντεο είναι βόρειες...και μην ξεγελιέστε...και για να εξηγήσω είδατε πουθενά ανηφόρα? Οι δρόμοι στην Ελλάδα είναι συνήθως χαραγμένοι στην μια πλευρά της πλαγιάς των βουνών... επίσης α.μην ξεχνάτε ποτέ τη χαρακτηριστική ρήση του Σωκράτη...(εν οιδα...) β.βουτάτε τη γλώσσα στο μυαλό πρώτα γ.το χιόνι δεν είναι διασκέδαση, βρείτε άλλους τρόπους και για να το ελαφρύνω, ρίχτε ξύλα στο τζάκυ, ψήστε λουκάνικα, ακούστε Πάολα!!!
|
|