Post by antonis65 on Mar 5, 2023 11:21:29 GMT 2

Επειδή είναι πολύ καινούριο το αυτοκίνητο, είναι μάλλον δύσκολο να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα φανάρια. Ωστόσο θα σε συμβούλευα να κάνεις έναν έλεγχο στο σέρβις μήπως κάτι όντως δεν πάει καλά.
Η μεγάλη σκάλα είναι δύσκολο να συναγωνιστεί την μεσαια σε ένταση και λευκότητα γιατί το φως της εστιάζει μακριά και χάνεται στο βάθος.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα που είχα κι εγώ. Ακόμα κι όταν εγκατέστησα "ενισχυτή φώτων" (ένα ρελέ είναι), σε συνδυασμό με πολύ φωτεινές λάμπες, πάλι η μεσαία σκάλα κάλυπτε την μεγάλη. Πειραματικά βρήκα πως έβλεπα καλύτερα μακριά όταν έσβυνα τα φώτα και άναβα με το σινιάλο μόνο την μεγάλη σκάλα.
Αυτό συμβαίνει γιατί το αρκετά δυνατό φως που προβάλει μπροστά μας η μεσαία σκάλα, αναγκάζει το μάτι να κλείσει την ίριδα. Το μάτι μας δηλαδή γίνεται πιο αναίσθητο στο αντικειμενικά λιγότερο φως της μεγάλης σκάλας που έρχεται από πολύ μακρυά. Όμως πρέπει ταυτόχρονα να έχουμε και κάποιον φωτισμό μπροστά μας. Προφανώς τα φανάρια του Duster είναι κι αυτά αποτέλεσμα κάποιων συμβιβασμών στο κόστος. Πάντως σίγουρα είναι καλά για την κατηγορία τιμής του αυτοκινήτου.
Εγώ έλυσα αυτό το πρόβλημα ντιμάροντας ελαφρά την ένταση της μεσαίας σκάλας με μία αντίσταση σε σειρά. Και με έναν διακόπτη δίπλα στο τιμόνι ενεργοποιώ την αντίσταση όταν χρειάζομαι να εστιάσω ακόμα καλύτερα μακριά. Βέβαια έγινε λιγάκι πιο πολύπλοκος ο χειρισμός. Αλλά με βοηθάει αρκετά να βλέπω καλύτερα σε μεγάλες θεοσκότεινες ευθείες όταν ταξιδεύω βράδυ.
Τι θα μπορούσες να κάνεις;
Να αντικαταστήσεις τις λάμπες της μεγάλης σκάλας με πιο φωτεινές. Δοκίμασε κάποιες Philips ή Osram +150%
Να τοποθετήσεις ρελέ στη μεγάλη σκάλα.
Και τα δύο μαζί
Και μια που το παρόν νήμα αφορά τα led, εγώ είμαι πολύ επιφυλακτικός μ΄αυτά. Δεν θα σου πρότεινα δηλαδή να βάλεις led στη μεγάλη σκάλα. Ο λόγος είναι ο εξής: Η μεγάλη σκάλα συγκεντρώνει το φως και το εστιάζει πολύ μακριά και με μεγάλη ακρίβεια. Απαιτεί δηλαδή μεγάλη ακρίβεια στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της πηγής. Ελάχιστα να αποκλίνει η φωτεινή πηγή από την εστιακή απόσταση του κατόπτρου και θα γίνει η δέσμη μαντάρα. Και τα led δεν εχουν ποτέ τα ίδια ακριβώς γεωμετρικά χαρακτηριστικά με τις λάμπες αλογόνου. Στο περίπου είναι. Υπάρχει δηλαδή σοβαρό ενδεχόμενο να μετατραπεί η μεγάλη σκάλα σου σε μια πολύ δυνατή και εντυπωσιακή μεσαία-μεγάλη σκάλα που θα φέγγει έντονα και κοντά και μακριά αλλά ουσιαστικά να σε τυφλώνει και να μην βλέπεις όσο μακριά έβλεπες με την αλογόνου.